EL RESPECTE I LA PARELLA

El respecte, és un dels valors bàsics dins del món de la parella, és un dels eixos que ens permetrà viure una relació plena i de llarga durada. De vegades, però, ens trobem que amb el pas del temps, ens acomodem, baixem la guàrdia, donem moltes coses per suposades, deixem d’aguantar-ne moltes altres, anem perdent l’objectivitat, deixant-nos endur per la quotidianitat i la desídia del dia a dia… Poc a poc i deixant de valorar qui tenim al costat, el respecte, se’n pot anar ressentint, es pot anar deteriorant, caient, sense ni adonar-nos-en,  en un ambient que il·lustraria molt bé la frase tan popular i malauradament, sovint, tan certa,  sobre que “la confiança fa fàstic”!

Si ens trobem que amb la nostra parella estem en aquest punt, cal replantejar-nos el tema, seriosament. Si hem entrat en una dinàmica de menyspreu, crítiques, burles, insults, sarcasmes, xantatges emocionals (ja no parlem de maltractament físic), cal parar i fer revisions profundes. L’important no és que t’estimin molt, sinó, com t’estimen. I al revés, també! Més val qualitat, que no pas quantitat.

Tot i així, el respecte, no és només l’absència de cops o crits… Per tal d’adonar-nos que no respectem, no cal anar a situacions tan extremes. Si volem ser sincers amb nosaltres mateixos, ens adonarem que, sovint, faltem al respecte només perquè rebutgem la diferència, ja que ens costa normalitzar-la. Tenim dificultats per entendre que la persona a qui estimem, ha tingut una realitat diferent a la nostra i que, evidentment, hi haurà moltes coses d’ella, que no ens agradaran. Quan davant les discrepàncies ens enfadem i sentim emocions negatives vers l’altre, se’ns dispara l’hostilitat i l’agressivitat cap a ell/a, perdem l’objectivitat d’entendre per què actua d’aquella manera i ens situem en la posició de la veritat absoluta. Deixem d’escoltar, deixem d’empatitzar, deixem d’estimar… Amb això, no volem dir que haguem d’estar d’acord amb tot el que diu i fa la nostra parella, ni molt menys! Si suposem que l’altre s’equivoca, o fa alguna acció que ens desagrada, és normal no tolerar-ho; el que ja no és tan normal, és reaccionar de manera hostil i agressiva. Hi ha parelles que s’han habituat a conviure sense respecte, però és a canvi de perdre amor, tendresa, afecte, consolidació, complicitat, projecció… Parem i revisem les nostres prioritats?

Paradoxalment, sovint, som més exigents amb la nostra parella que amb les altres persones. És a dir, actituds i comportaments que no tolerem a la nostra parella, sí que els tolerem a persones externes a la relació. Bravo!

Curiosament, exigim a la nostra parella ser perfecte, per tal de poder estar amb nosaltres. Ha-ha-ha-ha-ha… Nosaltres som tan bons i tan especials, que per tal que la nostra parella es mereixi estar al nostre costat, ha de tenir unes aptituds sobrehumanes! Sí! Pot semblar exagerat, però ens costa molt admetre i acceptar que la nostra parella és humana i, per tant, té errors i defectes, limitacions i incompetències, com tots els que formem part d’aquesta espècie! Inclosos nosaltres!!!!!

No cal esmentar que és un acte molt egoista, i que obviem del tot l’autocrítica. Som molt miops!

Les relacions de parella estan vestides pels valors. La construcció i manteniment del respecte és essencial per tal que l’amor prevalgui. El respecte significa entendre i tolerar la diferència. Hem d’adquirir un compromís amb nosaltres mateixos, per tolerar aquells petits “defectes” de l’altre, que conviuen en el nostre dia a dia.

Davant el conflicte, cal revisar si actuem amb consideració; quan no estem d’acord, cal revisar si escoltem i intentem comprendre el seu punt de vista. Quan prenem decisions, cal revisar si tenim en compte com afectarà a l’altra persona; quan emetem opinions d’ella, cal revisar si ho fem des de la comprensió i la tolerància…

El respecte és un conjunt d’accions que impliquen amor. Amor cap a la individualitat de l’altre, amor cap a la seva idiosincràsia, amor cap a la seva manera de pensar, de creure, d’actuar, en definitiva, amor cap a la seva condició humana, tal i com desitgem aquest amor cap a nosaltres.